ALERGENY V MŠ
Rozšíření potravinových alergií vzbudilo v posledních letech pozornost, proto byla výrobcům potravin uložena povinnost uvádět na etiketách potenciální alergeny, pokud jsou užívány jako přísady v balených potravinách.
Nařízení se vztahuje na všechny potravinářské produkty určené pro konečného spotřebitele včetně provozů veřejného stravování.
Podávání informací o obsahu alergenů i v nebalených potravinách, které se týká i pokrmů, nabývá platnosti 13. prosince 2014.
Od tohoto dne bude tato informace o alergenních složkách ve vyrobeném pokrmu na jídelním lístku označena příslušným číslem, jaká jsou uvedena v přiloženém seznamu legislativně značených alergenů. Strávník tak bude jasným způsobem seznámen s obsahem alergenní složky v daném pokrmu. V případě, že název pokrmu jednoznačně odkazuje na tuto alergenní složku, se označovat nebude (např. celerová pomazánka, rybí filé apod.).
Do jídelníčku bude zapsán jen jeden zástupce alergenu, i když se v jídle vyskytuje vícekrát.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou. Tato povinnost je pouze informativní.
Pokud má dítě zjištěnou potravinovou alergii, musí mít vyjádření od ošetřujícího lékaře. V tomto případě jsme ochotni vyhovět a alergenní potraviny mu nepodávat.
Ten, kdo netrpí alergií na některé potraviny se značením nemusí zabývat.
Odkaz na legislativu:
EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, §8 odstavce 10.
Bližší informace Vám podá a Vaše dotazy zodpoví vedoucí stravování MŠ.
Seznam alergenů:
SPECIFIKACE ALERGENŮ.doc (24064)