ALERGENY V MŠ

 

Rozšíření potravinových alergií vzbudilo v posledních letech pozornost, proto byla výrobcům potravin uložena povinnost uvádět na etiketách potenciální alergeny, pokud jsou užívány jako přísady v balených potravinách.

 

Nařízení se vztahuje na všechny potravinářské produkty určené pro konečného spotřebitele včetně provozů veřejného stravování.

 

Podávání informací o obsahu alergenů i v nebalených potravinách, které se týká i pokrmů, nabývá platnosti 13. prosince 2014.

 

Od tohoto dne bude tato informace o alergenních složkách ve vyrobeném pokrmu na jídelním lístku označena příslušným číslem, jaká jsou uvedena v přiloženém seznamu legislativně značených alergenů.  Strávník tak bude jasným způsobem seznámen s obsahem alergenní složky v daném pokrmu. V případě, že název pokrmu jednoznačně odkazuje na tuto alergenní složku, se označovat nebude (např. celerová pomazánka, rybí filé apod.).

Do jídelníčku bude zapsán jen jeden zástupce alergenu, i když se v jídle vyskytuje vícekrát.

 

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou. Tato povinnost je pouze informativní.

Pokud má dítě zjištěnou potravinovou alergii, musí mít vyjádření od ošetřujícího lékaře. V tomto případě jsme ochotni vyhovět a alergenní potraviny mu nepodávat.

 

Ten, kdo netrpí alergií na některé potraviny se značením nemusí zabývat.

 

Odkaz na legislativu:

EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21

ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, §8 odstavce 10.

 

Bližší informace Vám podá a Vaše dotazy zodpoví vedoucí stravování MŠ.

 

Seznam alergenů:

alergeny.pdf (2044700)

 

SPECIFIKACE ALERGENŮ.doc (24064)